Het lijkt zo eenvoudig, het lijkt zo vanzelfsprekend. Als hun kind nog een baby is, kopen ouders met het grootste plezier de kleertjes. Op een euro meer of minder wordt niet gekeken. Ze zoeken elke dag een leuke kleurencombinatie uit, en kleden hun kind met de grootste zorg en aandacht.
Iets ouder begint de sport dat het kind mee wil helpen: het probeert zelf de knoopjes dicht te doen, een trui over het hoofd te trekken waarbij het vast komt te zitten in de mouwen. Hoe vaak komt het niet voor, dat sokken binnenstebuiten worden aangetrokken. Nog iets ouder wordt van het kind verwacht, dat het in staat is om zichzelf aan te kleden. De ouders blijven degenen, die de kleren kopen en wassen.
Is het kind weer iets verder in zijn of haar ontwikkeling, dan gaat het zelf de kleren uitzoeken: eigen mening en eigen smaak gaan meespelen, maar de verantwoordelijkheid blijft bij de ouders. Wéér een stap verder wordt de rol van de ouder teruggebracht tot degene die zijn of haar pincode ter beschikking stelt, omdat het kind liever met vrienden of vriendinnen winkelt en geen bemoeienis van de ouders meer wenst. Bijna staat het kind op eigen benen – bijna, maar nog niet helemaal. Inmiddels zijn we dan wel zo’n achttien jaar verder.
Het lijkt zo eenvoudig, het lijkt zo vanzelfsprekend. Zo zou het ook op geloofsgebied moeten zijn: dat ouders hun kinderen kleden met hun eigen geloof, in de vorm van gewoonten en rituelen die zij zelf volgen. Lekker warm in de winters van het leven, en luchtig in de zomers. Vervolgens gaan kinderen meedoen, waarbij ze nog regelmatig hulp, adviezen en voorbeelden nodig hebben. Gaandeweg laten zij een eigen mening horen, om uiteindelijk die gewoonten en opvattingen te kiezen waarbij zij zich thuis voelen en andere af te wijzen.
Helaas zie ik veel kinderen in hun ‘blootje’ door het leven gaan, of in kleding waarin ze ‘verzuipen’. Ze hebben geen ‘geloofskleren’ meegekregen om uit te groeien, ze zijn te vroeg tot een eigen keuze gedwongen, tot: zoek-het-zelf-maar-uit. Ze hebben het niet mogen ervaren hoe kleding kan verwarmen in de winterse tijden en verkoelend kan werken in zomerse tijden.